GUIDE – BONA TRÄGOLV

Att bona trägolv är ett effektivt sätt för att ta tillbaka en jämn/blank yta som får golvet att kännas nytt och fräscht igen. Många förknippar boning av golv med gamla tider och att det inte är ett projekt som behövs idag. Faktum är emellertid att det både behövs och att det idag är enklare än någonsin att nå ett felfritt resultat.

Att bona ett trägolv är något som man kan göra 1-2 gånger per år om man vill. Detta på lackade parketter och på lackat brädgolv. Principen för att bona ett golv är väldigt enkel. Det första steget är att rengöra golvet, dammsug upp smulor och damm, därefter går det att hyra en maskin – polermaskin – som man kör över golvet med.

Hemligheten för att lyckas är att inte använda för mycket bonvax. Det kan ge en motsatt effekt där en massa smuts fastnar som en följd av att ytan blir kladdig. Då golven är bonade så är det bara att “skörda frukterna”. Det lackade trägolvet är återigen glänsande och vackert – samtidigt som det fått ett skyddande lager mot smuts och mot starkt solsken och uv-strålar.

Tillverka eget bonvax

Två viktiga saker att tänka på:

1. Bonvax som finns att köpa är dyrt, och kan vara svårt att få tag på i butik. En smart lösning kan vara att tillverka det på egen hand som privatperson.
2. Det gamla bonvaxet ska tvättas bort innan det nya kan appliceras.

Hur ska man då göra för att tillverka ett eget bonvax? Det är inte så svårt. Ta en stor kastrull och blanda i 200 gram bivax och 40 gram pottaska tillsammans med en liter vatten. Koka upp detta och låt sjuda i ungefär tjugo minuter innan det får svalna. För att avgöra om du lyckats kan du se till konsistensen, som ska påminna lite om filmjölk.

Om du blir osäker inför applicering på golvet kan du först prova bonvaxet på en liten yta och se om det verkligen fungerar. Har du en separat planka så är det den ultimata lösningen.

Att ta bort det gamla bonvaxet innebär att du köper ett speciellt medel – White Spirit, som är en petroleumbaserad lösning som effektivt löser upp fett. Den är både miljövänlig och enkel att arbeta med. Då allt vax är borttaget så ska golvet torka innan du sätter igång att bona det med hjälp av den polermaskin du hyrt samt det bonvax du tillverkat.

Sköt ditt bonade golv på rätt sätt

Att bona golven ger en positivt effekt och det har en förmåga att ge hela rummet ett lyft. Det gör skillnad. Men, det viktigaste är att man sköter om sina trägolv mellan varje golvboning också. Det är där det stora jobbet ligger. Genom rätt – och regelbundet – underhåll så får du dels vackrare golv och dels också mer hållbara sådana. En tumregel gällande skötsel är att använda mindre vatten. Tyvärr tänker många tvärtom och ser att mer vatten ger ett renare golv.
Sanningen är den att vatten skadar träet och detta nästan oavsett ytbehandling. Vatten ska användas betydligt mer sällan än vad många tänker sig. Det räcker med att moppa ditt trägolv vid var fjärde städtillfälle och då med väldigt, väldigt lite vatten. Det räcker att moppen är fuktig. I övrigt kommer man väldigt långt med att dammsuga och torrmoppa.

När du anlitar oss för golvvård ingår en omfattande rengöring av golvet och vid behov även polering och boning.

För att vara helt säker på vad dina golv behöver kan du fråga oss vad som behövs hos just dig.

FLER INLÄGG

Hur ofta bör det städas? (För företag)

Hur ofta bör det städas? (För företag)

Att hålla sina företagslokaler rena och fräscha är avgörande för att skapa en hälsosam och produktiv arbetsmiljö. Men hur ofta bör städning egentligen ske? Det beror på kontorets storlek, antalet anställda, samt eventuell hantering av livsmedel eller kemikalier. Dessa...

Hur väljer man städfirma för byggstädning?

Hur väljer man städfirma för byggstädning?

Det är lätt att det blir snurrigt när man ska börja ta beslut kring vem man bör hyra in som städfirma för ens byggstäd. Förvirringen blir dubbelt så stor när man dessutom måste ta beslut kring vad man värderar. Vi vill göra det så lätt som möjligt för dig att välja,...